15 септември 2006 г.

НАУЧИ ВСИЧКО. И НАПРАВИ НЕЩО ДРУГО.
Финикс, Аризона:
Разговор с известния български треньор по гимнастика и акробатика Румен ГАБРОВСКИ


      "В основата на спортния успех е оригиналната и нестандартна идея на треньора!"
      Румен Габровски е сред онези български треньори, които създадоха не само именити шампиони, но и науката да се създават големите спортисти. И едното и другото заслужава да свалим шапка пред тези българи.
      Те първи кръстосаха шпаги със световния елит и първи вписаха български имена в световната хроника на лидерите. Па макар и това да не са лидери в космическите полети и създаването на мултикорпорации, а в спорта.
      Срещаме се в Аризона.
      Разговорът ни се върти около загадките в спорта. Може да се родиш в царски палат и да си грозен като жаба, а може роденият в сламена колиба и да грееш с ум и хубост. В спорта може да си тридесет пъти по-малък и триста пъти по-беден и да стигнеш повече от гиганта. Какво имат повече тези гърци и тези сърби, които са колкото един град в Америка, та побеждават в един от най-големите спортове на Америка? Как олимпийците на България бяха в челото на Игрите, нищо че бюджета за олимпийската им подготовка не стигаше дори парите за спорта в Тексаския университет на Остин?
      Треньорите.
      Отговорът е: Треньорите!
      Стотици са днес, както и преди години, българските треньори по света, които са в центъра на спортния живот по планетата и болшинството констатират, че тяхната подготовка и познания са на изключително ниво.
      Как е станало това, как се е развила толкова силно българската спортна теория и практика е въпрос на ненаписани книги, на неизказани от скромност или от липса на самочувствие /или от боязън/ мисли и съждения.
      - Фактите са красноречиви - казва Румен Габровски, известен треньор по гимнастика и акробатика в България, Австралия, Канада и САЩ, - процентно на икономически и демографски показатели българските спортисти имат по-високи показатели от спортистите на много дпруги страни.       В основата на тези успехи са оригиналните и нестандартни идеи на техните треньори. Днес нито един рекорд или забележителна победа не се постигат без оригинално, без уникално треньорско откритие.
      Като национален и олимпийски състезател по гимнастика и като спортен специалист Румен Габровски навлиза дълбоко както в практиката, така и в теорията, в науката за спортната подготовка. В такъв сложен спорт, като спортната гимнастика, е невъзможно да се направи крачка напред без познания в биология, медицина, физика, без дълбоко познание на ритъма, равновесието, сценичното поведение... Появата на колоси в нашата гимнастика като Стоян Делчев, по късно Йордан Йовчев, и близкото взаимодействие с руски и японски треньори, дърпа мъжката гимнастика напред.
      Габровски се опитва да изведе на същото ниво и женската гимнастика. Изучава детайлите в подготовката на руските и китайските гимнастички, където се използуват опита и в цирка, акробатиката, театъра... Постепенно българските момичета тръгват нагоре и от 17-то място в света достигат елита - стават осми, шести, пати, четвърти в Будапеща... където Боряна Стоянова печели индивидуалната световната титла на прескок!
      Габровски прави гимнастиката на своите възпитанички трудна, почти като мъжката. Въвежда средства за облекчаване на подготовката и безопасност. Появяват се 2 - 3 - 5 батута в залата, защото залог за успеха, както е уверен Габровски, са даже не толкова стоманените мускули, колкото координацията на движенията! Момичетата правят двойно салто в група, двойно салто в чупка, двойно салто с обтегнато тяло...
      Диана Дудева прави сензация на олимпийските игри в Сеул с играта си и, макар и непозната, съдийските оценки и дават бронзовия медал.
      Перфектната организация на спортната подготовка помага да се достигнат до изиграването на 350 тренировъчни съчетания седмично, когато другите правят по 170...
      Но идва времето на "дипломацията", което налагат треньори и ръководители на международни федерации. Те прикриват посредствеността на голяма част от националните федерации с тезата, че спортът ще загине ако всички медали се вземат от две-три страни. Медалите се разпределят като помощи за индивиди в неравностойно положение. Страдат такива български треньори като Иван Абаджиев и Нешка Робева, които не са съгласни да подготвят състезателите си така, че да не взимат медалите, определени за еди кои си друг...
      Вече 17 години Габровски е "гражданин на света". Наблюденията му са, че дори в богатите и твърде "спортни" страни, където ръководи школи и тренира перспективни състезатели, нивото на подготовката при гимнастиката изостава.. Почти не се стига до професионален диалог с мениджъри, треньори и състезатели. Обикновено се прави гимнастика за деца, където се търси сприятеляване със спорта и, разбира се, "фън".
      - Имах състезателка, която беше готова за олимпийска шампионка. Три седмици преди олимпиадата се отказа - почвала работа в офис за недвижимости - оплаква му се и нашата световна шампионка по художествена гимнастика Анелия Раленкова от Сиатъл.
      Габровски, който сега е треньор по гимнастика и акробатика, е направил 43 шампиона на Аризона и 10 шампиона на САЩ. Има сребърни медалисти от световното първенство за юноши в Германия.
      Над 3000 са възпитаниците му в Америка. Сред тях е и неговият внук Роберто Атанасов, който наскоро също спечели шампионска титла. Той играе и футбол. Зрителите с голямо нетърпение очакват да вкара гол, защото след попадението Роберто прави страхотни салта!
      Както мнозина, излезли от България по света, и Румен Габровски понякога се пита: "Какво правя, всъщност, по чужбина?"
      Но това е сложен въпрос. Сложен, както и самият живот.
      Защото като се върне човек в България, почти сигурно е, че ще се запита: "Какво правя, всъщност, в България?"

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад


Румен Габровски
Румен и Антоанета Габровски и техния внук Роби Атанасов - достоен възпитаник на своя дядо и горд със спечелените си спортни победи.

Роби Атанасов
Роби Атанасов - трети на трамплин на националното първенство по акробатика на САЩ в Чикаго 2006 и седми на двоен батут.
Интернет дизайн