15 март 2008 г.
Където сме ние – там е и България!
Българската общност в Чикаго отпразнува сърдечно и задружно своя национален празник, 3 март, 2008 година.

Под трицветното ни знаме на “Ричард Дейли Център” и в залата на тържеството се събраха българи и американци, представители на многобройни консулства и обществени организации, представители на етнически и американски медии, заедно съпричастни към националния празник на България - 3 март. В продължение на два часа в залата на “Ричард Дейли Център” отекваха български народни песни на прочутия оркестър „Балкански ритми” и солистката Женя, виеха се български кръшни хора на известните ансамбъл „Хоро” и „Балкански игри”. Забързани американци забавяха крачка, поспираха да погледат, впечатлени от българските ритми и костюми и питаха: „Кои са тези?”
-„Българи!”
Ето така искаме да ни запомнят.
130 години откакто българите си бяха върнали изстраданата цели 500 години свобода.

Генералният консул на Република България в Чикаго Иван Сотиров, по време на вдигане на флага, ни пожела високо самочувствие, както високо се вее националното ни знаме. Приветствията от губернатора Род Благоевич и кмета Ричард Дейли доказаха доверие и желано от американците сътрудничество с българската общност в САЩ. Никога досега, както каза и в своето интервю за в. “България сега” посланик Елена Поптодорова, отношенията между нашите две страни не са били на такова високо равнище.

“Българинът е надарен с огромна интелектуална и физическа енергия, която му помага да постига всички свои цели в една среда на силна конкуренция.Същевременно ние трябва да останем крепко свързани с традициите и духа на България, със своите корени. Те са които ни правят уникални с нашия творчески дух, енергичност, толерантност и адаптивност” – каза още посланик Поптодорова.

И както каза г-н Сотиров: „3 март в Чикаго е вече традиция. За трети път на този ден се вдига Българското знаме и се вее редом с американското, в центъра на Чикаго. Целият март месец е изпълнен с прояви, посветени на националния празник, като концерта на в. “България”, гостуването на артиста Георги Mамалев с театрален спектакъл, концерта на Йорданка Христова и пр.”

Вестник “България” организира чест­ването за 3-ти Март в залата за срещи към църквата “Света София” и, както и друг път, верни на организаторския си талант, заедно с българските църкви събраха и българи отвсякъде на Чикаго. Не случайно залата бе препълнена. Дошлите се насладиха както на любимите си танци на ансамбъл „Хоро”, така и на вокалния талант на популярния Никола Найденов. Когато Никола запя с Борис Христовски замах химна на България, нямаше нито едно равнодушно сърце, не изпитало вълнение и национална гордост. А когато танцьорите от “Ансамбъл Хоро” заиграха, заловени за ръце, нямаше нито един човек - от малък до голям, да не е пожелал да стане част от тази благодатна енергия, която обединява и свързва хората чрез вековната традиция, завещана ни от нашите деди и прадеди.

Силно впечатляващо и утвърждаващо нашата християнска духовност и морал стана съвместното служение на отец Груйо Попцонков, отец Валентин Ноцков и отец Божидар Димов за упокой душите на падналите за нашата свобода български опълченци, руски, румънски и финландски воини. Организатори и гости доказаха, че силата на нашия Национален празник не е в юнашкото тупане по гърдите и фразите, а в единението, което такива моменти създават. Не може да се забрави такъв вълнуващ връх на рецитаторския талант и патриотичния дух у отец Валентин, когато изрече: „Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях...” И всички като един сведохме глави за почит към тези, които дадоха живота си, за да имаме свободата.

Българският консул Александър Пейчев сърдечно поздрави всички българи с националния празник и спонсорите на това вълнуващо тържество, в лицето на Хамид Русев, издател на вестник „България”, както и неговия екип.
Организатори и спомоществователи на концерта, който дълго ще се помни, сред които трябва да подчертаем усилията и жеста на мениджъра на в-к “България” Лина Кърк и спонсорите от транспортната компания Multigroup Logistic, се бяха погрижили да има за всекиго по нещо. Водещите, Радмила Порожанова и Добри Карабонев, владееха с артистичната си дарба духа и емоциите в залата, умело дирижираха пъстрата върволица от вълнуващи песни, буйни хора, тържествени думи и радост... Радост от тази емоционална и духовно богата Чикагската зимна вечер, посветена на 3 март, 2008. Денят на 130-годишнината от Освобождението на България.

Вечер, която ще се запомни, че бяхме ръка до ръка, наловени заедно в една стъпка, в един ритъм, с една песен, с една мисъл: „Където сме ние - там е и България”.
Благодарим на всички, с които бяхме заедно на този паметен ден, организиран от вестник „България”.

Кина Бъговска
Климент Величков

Назад

Българи - Чикаго
Български флаг над Чикаго! Да бъде и нашето самочувствие в Америка високо като това развято наше знаме!


Българи - Чикаго
Генералният консул на Република България г-н Иван Сотиров произнася своето официално приветствие при честването на Националния празник на страната ни, заедно с нашите американски приятели,
в “Ричард Дейли Център” – Чикаго.


Българи - Чикаго
Най-високото от земната твърд хоро в света! “Ансамбъл Хоро” със заявка за Гинес след фантастичното си изпълнение под шапката на небостъргача! Тяхното и наше настроение също беше на рекордната висота.

Българи - Чикаго
На тържественото честване Националния празник на България, организирано от в. “България”, в храма “Света София” – Дес Плейнс, Чикаго, тримата свещенослужители – отец Грую Попцонков от “Света София” /в средата/ , отец Валентин Ноцков и отец Божидар Димов от Българския Православен Храм “Свети Иван Рилски - Чудотворец” – Чикаго, заедно почетоха по християнски падналите за свободата на България опълченци и войни. Снимка на в. “България”.

Българи - Чикаго

Хамид Русев, издател на вестник „България”, и неговият екип организираха тържественото чествуване Националния празник на България в храма “Света София”.
Снимка на в. “България”



Интернет дизайн