24 март 2005 г.

НБА: НАДПРЕВАРАТА ЗА ПЛЕЙОФИТЕ

      С наближаването на 20 Април и последният ден на регулярният сезон в НБА отборите, които са на границата в Изток и Запад, дават всичко от себе си, за да спечелят това важно и скъпоценно 8-мо място, което да им даде място на плейофите. Това явление е забелязвано всяка година, но този път битката е малко по различна. Тази година в Запада със зъби и нокти се бори един отбор, който е свикнал да бъде в първата четворка на Запада. Кой е този отбор се питате вие. Л.А. Лейкърс? Да! Колкото и странно да е езерняците заемат 10-та позиция с 32 победи и 33 загуби. Ако нещата се запазят по този начин Л.А. няма да се явят на плейофите за първи път от 1994 година. Това ще бъде пълен провал за Коби Брайънт, който след като взе лидерството в отбора е в битка за оцеляване. Как се справят другите отбори?
      В дивия Запад освен Л.А. Лейкърс със шансове за плейофи са още и Минесота Тимберлуувс и Денвър Нъгетс. Денвър заемат тази скъпоценна 8-ма позиция до момента с 34 победи и 30 загуби. Те са в най-изгодна ситуация, защото са с 2,5 мача преднина пред Лейкърс и Минесота. Денвър са просто феноменални след Мача на звездите с 9 победи от последните си 10 мача. Главен виновник за това е техният треньор Джордж Карл, който превърна Денвър в боеспособен отбор какъвто те бяха миналата година. От другата страна Минесота, които бяха сочени за кандидати за титлата тази година са в криза по необясними причини. Кевин Гарнет играе в неговия си MVP вид, но не може да играе за цял отбор. Играчи като Уили Сърбиак и Летрон Сприиуел трябва да помагат на "the Big Ticket". Минесота просто хвърли на вятъра миналогодишния си успех, финал на западната конференция. До края на сезона има около 20 мача и засега Денвър са на плейофи, ще успеят ли Л.А. Лейкърс и Минесота да ги преодолеят? Ако Денвър задържат формата си, не.
      На Изток картинката изглежда така: Чикаго и Индиана са с по 33 победи и 31 загуби и делят 6-та позиция, а Филаделфия и Орландо със съответно 32 на 34. До този момент Чикаго и Индиана са спасени и са на плейофи. Буулс могат да изпитат това удоволствие за пръв път от 6 години. Последният танц на Чикаго бе през 1998 година с титлата. Индиана който имаха 61 победи в края на миналият сезон (номер 1 в лигата) сега се борят за 7-мо място. Голяма стъпка бе победата над Л.А. Лейкърс миналата седмица, когато Реджи Миллер наниза 39 точки. Колкото се отнася до Фили и Орландо, там с по-големи шансове са 76-ърс, който имат играч номер едно в лигата Аллен Айверсън (30,2 точки на мач) и Крис Уебър, който обаче все още не може да намери формата си в новия отбор. На юг при Орландо картинката е грозна. След великолепен старт на сезона Меджик има 3 победи и 7 загуби в последните си 10 мача. В последните си мачове Айвърсън ще даде всичко от себе си за победите и това изглежда достатъчно за Фили, но както знаете в спорта няма нищо сигурно. Пожелаваме си много интересни мачове до края.
      След около месец ще знаем кой ще бъде на плейофи и кой ще излезе в отпуск по-рано. До тогава ни предстоят важни и интересни мачове от лигата. Всеки ще се бори до последната секунда но само 8-те най-дори от всяка конференция ще продължат. До тогава - Приятно гледане.

Йордан СИМЕОНОВ,
баскетболен коментатор на "Старт BG Чикаго"


Назад


NBA
Интернет дизайн