31 март 2005 г.

ДОБРАТА ВЪНШНА ПОЛИТИКА ЗАВИСИ ОТ ДОБРАТА ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ

      Многолюдни и оживени бяха срещите на министър Соломон Паси с представители на българската общност във Вашингтон. Препълнена зала със сънародници, оживени дискусии, сериозни въпроси, тревога, но и нашенски шеги създадоха приповдигната атмосфера.
      Посещението на министър Паси във Вашингтон започна със среща с Колин Пауъл, продължи с официален прием от новия държавен секретар Кондолиза Райс, със Стивън Хадли, съветник по националната сигурност на президента Джордж Буш, с първия зам.-министър на отбраната Пол Улфовиц и с други официални лица.
      Още през втория ден от посещението на министър Паси във Вашингтон поканените за срещата сънародници го очакваха в Посолството - за поздрави и за въпроси. В продължилите над два часа разговори по обширен кръг от теми бляскаше и остроумието, и въздействието на отправеното послание. "В момента се движим в правилната посока с правилната скорост. Ако запазим посоката и скоростта, проблеми няма да има. Нито влакът ще дерайлира, нито ще спре някъде по средата."
      Соломон Паси подчерта, че безспорните успехи на външната политика на България са немислими без успешните вътрешнополитически и икономически реформи. След един месец Министър-председателят Симеон Сакскобургготски ще подпише договора за присъединяването ни към Европейския съюз. Това ни дава много предимства, но и налага някои ограничения.
      Членовете на делегацията, заместник-министрите Стамен Тасев и Гергана Грънчарова, националният координатор на Пакта за стабилност Милен Керемидчиев, председателката на Държавната агенция за българите в чужбина Деница Христова също отговаряха на многобройните въпроси и подкрепиха твърдението на министъра за избора на правилната посока с данни и факти.
      Нашите сънародници се интересуваха от валутния борд и подкрепа на българските инвестиции, за защитените от държавата влогове.
      Също така широко дискутиран въпрос е трябва ли българите в чужбина, които имат здравни застраховки от своите работодатели, да плащат такива и в България, ще има ли девалвация на пенсии и заплати след влизането ни в Европейския съюз, ще се приеме ли закон за българските училища зад граница.
      Една тревожна неизвестност е двойното гражданство след получаването на европейски паспорт. С емоционални изказвания някои сънародници заявиха, че ако биха били изправени пред избор, те никога не биха се лишили от своето българско гражданство. Министър Соломон Паси каза, че се забелязва тенденция за завръщане на българите от чужбина. Те намират, че в родината живеят по-удобно, по-изгодно и по-интересно.
      Също така има положителен обрат и при демографския проблем - през 2004, за първи път от години насам, раждаемостта надвишава смъртността.
      Оперният певец Лукас Старидолски започна изказването си шеговито - най-после разбрал защо наричат музикантите туристи - вече имаме Министерство на културата и туризма., но завърши призивно за закрила на националната култура. С мършавия бюджет от 8 милиона лева трудно ще се създадат значими творби, филми, постановки, ще се провеждат музикални конкурси и театрални фестивали. Културата се нуждае от меценатство, от разбиране и подкрепа. При глобализацията ще се движат технологии и капитали, ще се размества пазарът на труда, ще се размиват границите, но една страна без национална култура е без лице, без национална идентичност. Други българи подчертаха, че страни като Гърция и Индия са с развит туризъм и културният туризъм в България е един неразработен арсенал, но напредъкът днес се определя от високите технологии и високото образование, от дълголетието и дохода на глава на населението.
      "Ще изпушим ли лулата на мира в Ирак?" - попитаха сънародници, напомняйки, че сме в страната на "вечните ловни полета...". Други зададоха въпроса си нериторично - "Какво спечели България от тази война? Българският бизнес влезе ли в Ирак? Какви са реалните перспективи за уреждането дълга на Ирак към България?"
      "А какво спечели Финландия от участието си в Руско-Турската освободителна война - запита Соломон Паси. - Не всичко на този свят има материално измерение...". Но той добави, че въпросите за българския военен контингент в Ирак ще се решат след дискусия в Народното събрание и в дискусия с нашите коалиционни партньори. Няма да вземаме решения за Ирак под натиска на предстоящите избори, а с оглед на дългосрочните интереси на страната ни.
      Министърът на външните работи прикани българите в Америка на 25 юни да гласуват така, както съвестта им подсказва.

Лада ГАЛИНА,
наш кореспондент от Вашингтон


Назад


Министър Соломон Паси
Министър Соломон Паси във Вашингтон.


Интернет дизайн