14 април 2005 г.

ДА ПРЕВЪРНЕМ ЧИКАГО В ШАХМАТЕН ЦЕНТЪР
Интервю с гросмайстор Владимир Георгиев


      До неотдавна Чикаго можеше да се похвали само с един действащ гросмайстор - московчанинът Димитрий Гуревич и практически никакви сериозни шахматни школи. За последните няколко години картината коренно се мени. Освен традиционния Chicago Open свои състезания провеждат и новопоявилите се клубове Chess Education Partners, Kings and Queens и др.
      С предстоящия блиц турнир на 23 април 2005 г., ние от в."Старт" и EUROCHICAGO.COM се надяваме да внесем своята лепта в превръщането на града ни в средище на мъдрата игра и да приобщим нашите сънародници към нея.
      Като гости сме поканили и двама от най-известните у нас гросмайстори Владимир Георгиев и Никола Митков (Македония), които ще раздадат автографи на всички участници.
      Кратка биографична справка:
      Никола Митков е роден в Скопие преди 33 години. Интернационален майстор е от 1991, а гросмайстор от 1993 година. Бил е юношески шампион на Македония и Екс-Югославия. Национален шампион за 2001 и 2002. Победител в много турнири в Европа и Америка.
      Владимир Георгиев е роден на 27.08.1975г. в София. Трикратен юношески шампион на България (1993-1995) и вицешампион на Европа за 1991 (до 16 години). Републикански шампион за 1995 година. Участник на три шахматни олимпиади - през 1996 за България, а през 2002 и през 2004 за Македония, като от Испания миналата година донесе сребърен медал на трета дъска за нашата съседка. Гросмайстор от 2000 година. Като последен голям негов принос за нашата страна може да се отчете и помощта му при спечелването на първата ни световна шахматна титла от Антоанета Стефанова през 2004, на която той бе личен треньор. Преди два месеца спечели първо място на изключително престижния турнир в Корус (Вайк на Зее) - група С.
      По надолу следва интервюто ни с нашия гросмайстор:
      · Добре дошли в Чикаго! В България Ви наричат шахматния Магелан заради многобройните ви пътувания по света - за първи път ли сте тук?
      В.Г.: Не, първото ми посещение на американска земя (именно в Чикаго) бе преди почти три години. След това съм бил неколкократно в САЩ на различни турнири.
      · Какво тук ви прави най-голямо впечатление?
      В.Г.: Харесва ми града, Даун Таун, езерото. Климатът не ми допада толкова много, особено ветровете. Но пък Америка дава големи възможности на хората да просперират в живота, тя не е така консервативна като Европа. Освен това тук хората добре знаят, че всяко нещо струва време и пари и си има своята цена.
      · Колко време ще ни гостувате?
      В.Г.: През следващите 2-3 месеца ще участвам в няколко турнири - в Чикаго, в Минеаполис и Чикаго Опън.
      · Разкажете ни малко за личния си живот и семейството си - много непосветени считаха шахматната кралица Антоанета Стефанова за дамата на вашето сърце?
      В.Г.: Преди два месеца се ожених за дългогодишната си приятелка, с която бяхме сгодени в продължение на две години. Тя сега е с мен да разгледа града и Америка. Жена ми не играе шах, завършила е МБА икономика. С Антоанета сме добри приятели и често заедно се готвим за турнири, но това е всичко.
      · Кои ваши шахматни постижения ще отбележите, коя партия няма да забравите?
      В.Г.: Неотдавнашния турнир в Корус, сребърния медал от олимпиадата и сребърния медал от юношеското европейско първенство. Както и юношеската ми титла Шампион на Русия за 1990 г., когато зад мен останаха Свидлер и Онищук.
От партиите няма да забравя победата ми в последния кръг на Европейското от 1991г. Тя бе решаваща дали ще взема медал и аз я спечелих след красива игра и много жертви.
      · Българската федерация по шахмат вече има ново ръководство, гросмайстор Кирил Георгиев се завърна в българския отбор - може ли да се надяваме, че и вие ще направите същото някога?
      В.Г.: Отворени са всички врати за диалог, но в най-близкото бъдеще, в следващите две големи състезания на Европейското и на Олимпиадата ще играя за отбора на Македония. С голямо нетърпение очаквам супер турнира в София след месец, когато се надявам Веско Топалов да стане номер 1 в света, което, несъмнено ще даде тласък в развитието на шахмата в България.
      · Какво ви предстои съвсем наскоро, къде могат да ви видят шахматните запалянковци?
      В.Г.: На 14 април от 6:00PM е организиран сеанс на едновременна игра с мен и Никола Митков в Гърни. Всички желаещи да играят могат да се запишат на телефона на организаторите: (847)3679148
      Ето и точния адрес:
      HeatherRidge Main Rec. Center (for Chess Simult)
      5900 HeatherRidge Drive, Gurnee, IL 60031
      От 16 април ще участвам в кръгов гросмайсторски турнир, а от 22 в 1st Annual Illinois Classic
      (и двете състезания ще се проведат в The Purple Hotel, 4500 W Touhy Ave, Lincolnwood, IL 60712)
      Който се интересува от повече подробности, нека ме потърси на телефон: (773) 8954837
      И да не забравяме, че ще посетя вашия турнир на 23.
      · Какво ще пожелаете на нашите читатели?
      В.Г.: Да са здрави и да вярват в успеха - тогава ще го постигнат.

Петър СТАМАТОВ


П О К А Н А
POLINA BG SERVICE Inc.
Вестник "СТАРТ BG ЧИКАГО" и
EUROCHICAGO.COМ
канят всички, малки и големи, любители на шахматната игра на
ПЪРВИ BG БЛИЦ ТУРНИР В ЧИКАГО
На 23 април от 14:00 в офиса на Polina Service Inc.
с адрес: 4833 N. Talman Ave., Chicago, IL 60625
Участието е безплатно, наградите са осигурени от генералния спонсор Polina Service Inc.
Бързайте да се запишете - местата са ограничени!
Турнирът е в две секции, до 13 години и open.
Играят се 5 кръга по швейцарската система.
Времето за мислене е 10 минути за играч за партия.

2005 First ever Bulgarian unrated blitz chess tournament in Chicago! Organized by EUROCHICAGO.COM and Bulgarian Newspaper "Start BG". (4/23/2005), 5SS, G/10, 4833 N. Talman Ave., Chicago, IL 60625. (773)7289425. Free admission! Two sections: under 13 years of age and open. Prizes: trophies, books, and more provided by Polina Service, Inc. (773)8959425. Check-in ends at 2:00PM (4/23/2005), round 1 begins at 2:10PM. Refer to the website www.eurochicago.com for updated schedule details. List name and age when registering (due by 4/21/2005). Register online or print form at www.eurochicago.com or Newspaper "Start BG" for mail/fax entries. Fax #: (773)2624532.

      Талон за участие

      Име на участника*:............................................................................
      Телефон*:...........................................
      Дата на раждане*:.................
      Място на раждане:..........................
      Е-mail:.................................................................
      Шахматен рейтинг (ако има такъв):...................
      (въпросите отбелязани със звездички са задължителни)

      Записванията се извършват:
      · по пощата (изпраща се попълнен талон за участие на адрес: P. O. Box 5497, Buffalo Grove, IL 60089-5497
или на адреса на редакцията на вестника: BULGARIAN WORLD, 2950 W. ArtHur AVE., suite G, Chicago, IL 60645
      · по факс: (773) 262-4532
      · online: www.eurochicago.com
      (Заявките за участие трябва да са пристигнали до 21 април 2005 г.)

Назад


ГМ Никола Митков и ГМ Владимир Георгиев
ГМ Никола Митков и ГМ Владимир Георгиев в Скоки (Илинойс)
Интернет дизайн