11 август 2005 г.

ВОДА И ХОРА
Кой е виновният?


      Американските космонавти, които видяха земята от Дискавъри, разказват ужасни неща. Нашата планета прилича на съборетина, която сама си руши и основите и покрива, а хората, които сега живеем на повърхността й, сме като злояди червеи, които прегризваме пътищата на живителните сокове и скоро сами ще загинем от алчността и глупостта си.
      Горите са изсечени, тонове отрови от безсмислени производства за продукти, които са нужни само за печалбата, изстискана от тях, се изсипват в земята, в океана и в атмосферата. Бразилската джунгла, най-големият бял дроб на планетата е посечена и се посича всеки ден и всеки час. И нашите гори се изсичат и отиват и по чужбина, за да си построи някой палати под Витоша, имение в Южна Африка или на Карибските острови.
      Природата ни наказва с катаклизми и катастрофи, които изглеждат предопределени за днешното човешко поведение. България бе наказана това лято с три потопа, каквито не познава в тринадесет вековната си история на Балканите.
      Но наказани са предимно тези, които нямат вина. Земеделците с нивята, хората с по една къщичка, пенсия и заплата колкото за Бог да прости, децата и старите хора, които едвам дишат в страната ни от немотия.
      Те се нуждаят от помощ.
      По цял свят при такива щети - и в страната на бедствията и по други страни, се организират акции за подпомагане на пострадалите. След ужасните вълни, залели Югоизточна Азия, се събра толкова помощ, че самите пострадали трябваше да кажат "стига".
      Но сега около нещастието на България не се забелязва такова нещо. Червеният кръст събра 76 000 лева. Необходими са вероятно 760 милиона долара.. Но политическите сили от два месеца бистрят постовете в новото правителство. Журналисти от българските медии в чужбина продъниха ушите ни за някаква "виртуална революция", с която щели да спасяват родината си, където вече не живеят. Къде се те сега? Българските общности по света пращат много пари на своите близки в родината и това е огромна тяхна заслуга за България и българския народ. И сега ние се надяваме, че българските църкви и българските бизнеси, българските културни институции и сънародници ще направят възможното за тях, за да облекчат живота на деца и възрастни хора от социалните заведения и болниците, които и досега едва оцеляваха.
      Най-голямата помощ е помощта, дошла навреме. Сега е дошло това време...

Станислав СТРАНСКИ,
Кореспондент на "Старт BG" за България


Назад


Бедствие

Интернет дизайн