6 октомври 2005 г.
БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ В ЧИКАГО

      На 17 и 18 октомври Президентът на Република България Георги Първанов ще гостува на своя колега Джордж Буш и на Българската общност в Чикаго. В глобален мащаб по-значима е неговата визита във Вашингтон, но идването му при нас е не по-малко събитие за Българското Чикаго.
      Няма да бъде първата президентска визита, помни се гостуването на Петър Стоянов. Надеждата сега е да бъде направена по-значима и по-отговорна крачка към опознаване и сплотяване на управа и народ, на българите в Родината и в Америка.
      Все пак не всеки ден идва президент в Чикаго и събитието заслужава да бъде добре представено предварително и добре осъществено на практика, за да има полза от него.
      Помним успешният дебют на бившия ни външен министър Соломон Паси в Чикаго, който съумя с опита и професионализма си да облагороди реакциите на някои недоволни наши съграждани - и с отговорите си на техните въпроси и с моменталната корекция на плана за посещението, като след срещата в БПЦ "Света София" дойде и в БПЦ "Свети Иван Рилски - Чудотворец", където също го очакваха много хора...
      Днес, благодарение и на присъствието на новия, фактически първи, Генерален консул на България в Чикаго, Иван Сотиров и неговия консулски екип, подготовката за срещата на Президента с Българското Чикаго започва отрано. "България 21 век" и "Старт BG", както и подобава на всяка обществена организация в нашата общност, ще участвуват, според силите си, в организацията на посещението. Затова и започваме още от този брой да ви информираме за него. Нашите читатели ще имат възможност в следващите седмици да се обърнат към нас с въпроси, които биха желали да стигнат до Президента. Ние ще ги поставим от тяхно име на специалната пресконференция, която предстои.       Целта е да се получи една наистина откровена и полезна среща, на която да се изяснят позиции, мнения, очаквания, възможности...
      Известно е, че Георги Първанов е политик с висок рейтинг в България и с добър авторитет в чужбина. Известно е също така, че и в страната и сред българите по света президентът има и опоненти, главно поради своето предишно амплоа на ръководеща фигура в БСП. Явни са неговите стремежи да бъде президент на всички българи, но има и подозрения у някои, че в себе си е запазил все пак и някои партийни убеждения.
      Срещата, която ни предстои, е една от възможностите да се приближат позициите, да се стигне колкото се може повече до единство на мисли и усилия, за да стане България по-добро място за живот и напредък.
      Нека се срещнем и преценим Президента на България, нека изкажем нашите съмнения или поддръжка! И ако усетим някакви пристрастия - да му го кажем открито. А там, където е бил Президент на всички българи - да му го признаем.
      Да помним, също така, че българският президент е и символът на нашата Родина, редно е да ни даде и повече вяра, сили и енергия, желание да работим заедно за един по-добър утрешен ден на България. С нея ще бъдем винаги свързани - макар и да сме от другата страна на земното кълбо...

Климент ВЕЛИЧКОВ


Електронната поща, адрес и телефон на Президентството, на които може да зададете лично своите въпроси или да изразите мнение:

Тел: (02) 9239333 /централа/
Ел. поща: press@president.bg
Интернет: www.president.bg

Публикуваме Биографиите на Президента и Първата дама на България Георги Първанов и Зорка Първанова, поканени във Вашингтон от Президента и Първата дама на САЩ Джордж Буш и Лора Буш.

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
Дата на раждане: 28 юни 1957 г.
Място на раждане: с. Сирищник, Пернишка област
Националност: Българин
Семейно положение: Женен, с двама сина
Образование и квалификация: Докторска дисертация по история. Защитава през 1988 г.
Исторически факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”. Завършва през 1981 г.
Математическа гимназия - Перник. Завършва през 1975 г.
Научна кариера:
През 1981 г. постъпва на работа в Института по история на БКП като научен сътрудник. От 1989 година е старши научен сътрудник. През периода 1992 - 1996 е директор на Центъра за исторически и политологически изследвания към ВС на БСП.
Политическа кариера:
Член е на БСП от 1981 до 2001 г. На 41-ия конгрес на БСП (3-6 юни 1994 г.) е избран за заместник-председател на ВС на БСП. На 42-ия извънреден конгрес на БСП (21-23 декември 1996 г.) е избран за председател на ВС на БСП. На 43-ия (1 и 2 май 1998г.) и на 44-ия конгрес на БСП (6 и 7 май 2000г.) е преизбран за председател на ВС на БСП.
Народен представител в 37-ото (1994-1997 г.), 38-ото (1997-2001 г.) и 39-ото Народно събрание. Председател на парламентарната група за дружба с Гърция и член на парламентарната Комисия по радио и телевизия (1994-1997 г.), председател на Парламентарната група на Демократичната левица (1997-2001 г.) и на Парламентарната група на Коалиция за България в 39-ото Народно събрание.
Избран за президент на Република България на изборите през ноември 2001 г. Встъпва в длъжност на 22 януари 2002 г.

ЗОРКА ПЕТРОВА ПЪРВАНОВА
Дата на раждане: 04.05.1958 г.
Място на раждане: гр. Разлог
Семейно положение: Омъжена, две деца: Владимир (23г.) и Ивайло (16г.)
Образование:
1989 г. Диплома за научна степен "Доктор по история".
1982 г. Диплома за висше образование /Исторически факултет на СУ "Св.Климент Охридски", специалност "История и етногра-фия"
Професионална реализация:
2002 г. Старши научен сътрудник II ст. в Института по балканистика при БАН.
1994 г. Научен сътрудник I ст. в Института по балканистика при БАН.
1997-1999 г. Хоноруван преподавател във Варненския свободен университет и Славянския университет в София. Научни изследвания, свързани с националните проблеми на Балканите през 19-20 век /над 20 публикации и монография/.
Сфери на дейност като съпруга на Президента:
- Проблеми на децата в неравностойно социално и здравословно положение: благотворителни инициативи за набиране на помощи за Домовете за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи; подкрепа на проекти за ресоциализация и интеграция на деца без родители и на деца с физически или умствени увреждания;
- Проблеми, свързани с разпостранението и употребата на наркотици: почетен председател на Национална младежка организация за борба срещу дрогата; участие в конференции по проблема; сътрудничество с неправителствени организации в тази област;
- Джендър проблеми: участие в конференции и съдействие на неправителствените организации, работещи по проблемите на жените; член на Национален комитет "Жените и науката"; патрон на националната кампания за борба срещу рака на гърдата през 2003 г., подкрепа на инициативи за популяризиране на мерките за профилактика и ранна диагностика на рака на гърдата;
- В областта на културата: почетен патрон на Варненския международен балетен конкурс, на Лятна музикална академия "Русалка", на ІV Балкански фестивал за филми и телевизионни програми за деца и юноши "Златна Амфора" и др.

Назад


Среща на върха в ООН
Среща на върха в ООН. Президентът на България Георги Първанов, руският и американски президенти Владимир Путин и Джордж Буш


Интернет дизайн