6 октомври 2005 г.
ПРЕЗИДЕНТИТЕ
ВЪРВЕЙКИ КЪМ НАРОДА
ФАБРИКА ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИ РЕЧИ


      Според най-новите президентски стратегии в САЩ появата и изказванията на президентите на дадена страна пред народа имат невероятно голямо значение!

      Смята се, че ежегодно президентът на САЩ прочита или изговаря около 2 500 страници текст. Бил Клинтън беше рекордьор - за година и половина при началото на неговото управление му са били подготвени и той ги е изчел 16 000 страници речи, обръщения, заявление и пр.
      Успехът на всеки президент, следователно и на неговото управление, често пъти зависи много от хората, които подготвят неговите речи.       Обикновено това са журналисти. Джордж Буш разчиташе дълго време на редактора от US News and World Report Майкъл Герсън. Един публицист писа: "Буш, четейки текста, подготвен от Герсън, винаги звучи по-добре отколкото Буш, произнасящ текста на Буш."
      В американския политически фолклор е известна фразата: "Страната се ръководи от човека, който пише речите на президента".
      Журналистът, който готви речите, обикновено има няколко сътрудници, които събират информация, цифри, факти. Една реч на Клинтин била подготвяна половин година с участници няколко професора от Харвардския университет.
      Разбира се има и държавни глави, които разчитат на себе си. Такъв беше Клинтън. Преди да стане президент той дълго време работи като юрист. Друг един велик американец - Калвин Кулидж, предпочитал да не говори, а да отговаря на зададените му въпроси. Но даже и на тях той отговарял пределно лаконично: често пъти само с "да" или "не". "Така повече хора ще могат да ме питат и аз да изразя мнението си" - казвал той.
      Американците са уверени, че президентът на страната е длъжен да се среща с тях и да им говори. Затова всички те, искат-неискат, дълго и упорито подготвят своите ораторски способности.
      Някои използуват умението си да доминират над масата и да подчиняват на волята си слушателите - Теодор Рузвелт, Ричард Никсън. Други взимат ролята на "добри момчета" - Джордж Вашингтон, Дуайт Айзенхауер. Трети се правят на "хора от народа" - Роналд Рейган и Бил       Клинтън, четвърти - на грижовни стопани - Буш - старши, Хари Труман, пети са "философи" - Томас Джеферсън, Абрахам Линкълн...
      Независимо от тези различия успешните президенти са били почти винаги екстравагантни, обичат експеримента, били са уверени в себе си, много емоционални, понякога - откровени фантазьори. И почти никога - педанти!
      От президент на президент появите им пред американския народ стават все по-чести. Ако преди 70 години президентът Хувър се появявал пред американците средно по 100 пъти годишно, то Клинтън прави това 343 пъти! Разбира се много зависи от физическото здраве на президента, но факт е, че всеки следващ американски държавен глава отделя все повече и повече време, за да отговаря на въпросите на своите съотечественици.

Екип на "България 21 век" със съдействието на "Washington Profile"

Назад


Клинтън
Клинтън

Кенеди
Кенеди

Интернет дизайн