6 октомври 2005 г.
18 ОКТОМВРИ
ПРЕЗИДЕНТСКИ ДЕН В ЧИКАГО
Програмата


      Както вече бе съобщено, по покана на президента Джордж Уокър Буш, българският държавен глава ще посети Вашингтон и ще проведе среща с американския си колега на 17 октомври 2005 година в Белия дом. Двамата президенти ще обсъдят състоянието и перспективите на двустранните отношения и ще разменят мнения и информация по актуални международни въпроси.
      На 18 октомври 2005 президентът на Република България и госпожа Зорка Първанова ще бъдат в Чикаго - града, в който е най-голямата българска общност в Съединените щати. В президентската делегация се предвижда да бъдат включени вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, министърът на отбраната Веселин Близнаков, председателят на Парламентарната комисия по отбраната Ангел Найденов, заместник-министри, съветници и експерти от Администрацията на Президента. Група бизнесмени и повече от 15 журналисти ще придружават президента Георги Първанов по време на посещението му в САЩ.
      Основната цел на посещението в Чикаго е среща с представители на българската общност тук. Поради тази причина се взе решение делегацията да бъде настанена в хотел "Уиндъм О'Хеър", който се намира в района, където живеят повечето българи, и всички срещи на президента Георги Първанов да се проведат там.
      Очаква се президентският самолет да кацне на летище "Чикаго О'Хеър" в късния следобед и първата среща да бъде с издатели, продуценти и журналисти от българските медии в Чикаго. Това ще бъде не пресконференция, а среща, за да могат представителите на медиите не само да задават въпроси, а и да изразят своето мнение и мнението на своите читатели, слушатели и зрители по всички, важни според тях, въпроси. Срещата ще започне в 18:15 в зала "Стивънс" на хотел "Уиндъм О'Хеър".
      В 19:00 часа във фоайето пред зала "Гранд Балрум" президентът Георги Първанов ще открие фото-документална изложба за Васил Левски. Изложбата се организира от фондация "Васил Левски" и Националния музей "Васил Левски" в сътрудничество с Българо-Американската Асоциация в Чикаго. Художничката Кина Бъговска ще подреди изложбените пана във фоайето на хотела. След откриването на изложбата ще се състои свободен разговор на чаша вино. Това е време, през което всеки от присъстващите ще има възможността да се срещне с президента Георги Първанов, както и с придружаващите го министри и други важни личности и да сподели с тях въпроси, които го вълнуват.
      В 19:45 часа в зала "Гранд Балрум" на хотел "Уиндъм О'Хеър" се организира вечеря на представителите на българската общност в Чикаго с президента Георги Първанов и придружаващата го делегация. Вечерята всъщност е още една възможност за разговори и обмен на идеи между хората, които ще са на една маса, като се предвижда на маси от по 10 души да има представители от президентската делегация и на тукашната общност. Идеята е общността да бъде представена колкото се може по-широко и затова се стигна до решението организатори на вечерята да бъдат българските медии в Чикаго.
      Цената на билетите за вечерята, които ще получат тези, които се запишат да участват, е 100 долара. С една част от събраната сума ще се заплатят разходите по вечерята. Другата част от тази сума ще бъде изпратена в България като помощ за пострадалите от наводненията.
Посещението на Президента Георги Първанов и придружаващата го делегация в Чикаго ще бъде съвсем кратко - рано сутринта на 19 октомври президентският самолет ще излети от летище "Чикаго О'Хеър". Въпреки това обаче то е един ясен и безусловен сигнал към българите в Чикаго за отношението на президентската институция и на държавата към хората тук и техните проблеми.

Из информацията на
Иван Сотиров,
Генерален консул на България в Чикаго

Назад


Георги Първанов
Георги Първанов пред гроба на Свети Методий в Чехия


Интернет дизайн