13 октомври 2005 г.
18 ОКТОМВРИ
ПРЕЗИДЕНТСКИ ДЕН В ЧИКАГО
Въпроси на читатели и на редакцията


      Господин Президент,
      Вашето посещение в Чикаго е едно неоспоримо доказателство за вниманието, което България и Вие отделяте на своите сънародници в чужбина. Българската диаспора зад граница придобива значими размери и всяка година тя инвестира в България валутни ресурси. В тези факти има песимизъм и оптимизъм по понятни причини.
      Господин Президент, при определени обстоятелства наличието на песимизъм и оптимизъм мотивира рационализъм? Това може да стане, ако процесите се управляват целенасочено т. е, ако България притежава своя разработена "Емиграционно политика". Тази политика трябва да бъде създадена съвместно от компетентни звена от България и имиграционни групи от чужбина.
      Нашата молба към Вас е следната: Възможно ли е, господин Президент, да се ангажирате тази разработка да бъде стартирана още при настоящия Ви мандат?
Проф. д-р Никола Чаракчиев

      1. Защо българите не можем да получаваме нашите пенсии в България, ако не стоим в страната най-малко 6 месеца? В същото време изселниците от турски произход получават своите пенсии без да се иска това от тях?
      2. Кой плати пътуването на изселниците в Турция за да дойдат и да гласуват в България при последните избори, като има съмнения, че някои са гласували и в изборните пунктове в Турция и в България?
Иван Иванов, Чикаго

      1. Какви ангажименти ще поеме Република България след присъединяването ни към Европейския Съюз по отношение двойното гражданство и каква е позицията на сегашното българско правителство по този въпрос?
      2. Какво е мнението Ви за приетия с корекции закон за Здравното осигуряване по отношение на частта му за българските граждани с постоянно местопребиваване (повече от 183 дни в годината) зад граница? Този закон ги прави длъжници на Здравната каса само защото през 1998-1999 година са посочили личен лекар в замяна на съществуващите до тогава участъкови лекари.
      3. Как оценявате приноса на българите, живеещи извън България, които по накои данни трансферират годишно над 3 милиарда щатски долара в българската икономика?
Валентин Рибаров, инженер, от 6 години в Чикаго

      4. Какво се прави за да спре изтичането на ценен човешки ресурс (предимно млади, образовани хора) извън България? Кога и как България ще стане привлекателно място за живеене?

      5. Какви жизнено необходими, и в същото време поносими битови условия, останаха на българите, след като:
      * Водата, телефоните, електроенергията, топлоенергията са в притежание или в концесия на чужди фирми, които направиха до голяма степен живота на българите непоносимо тежък, съпоставено с нашия национален доход и цените в повечето европейски и други развити страни?
      * Здравната и образователната системи не работят в общонационален интерес и с направените реформи фактически отнеха на българите увереността им за една надеждна здравна помощ и ефективно образование?

      6.Какво е Вашето становище за направената до сега приватизация, след като външният ни дълг не се е променил, а условията на живот в страната са се влошили при изключително висока безработица и престъпност?

      7. И накрая, с желанието да бъдем критични и към самите нас, какво бихме могли още да направим, а не сме го направили, ние, българите в чужбина, за да бъдем полезни на Родината си?

Редакцията на "България 21 век" и "Старт BG" - Чикаго

Назад


Георги Първанов
Георги Първанов


Интернет дизайн