20 октомври 2005 г.
ПОСЕЩЕНИЕТО НА ДЪРЖАВЕН ГЛАВА Е ВЪРХОВ МОМЕНТ В ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ДВЕ СТРАНИ
Кореспонденция от нашия представител във Вашингтон - Лада ГАЛИНА


      В 102-годишната история на дипломатическите отношения между България и САЩ посещението на държавен глава в една от страните отбелязва връх в период на взаимни политически, икономически и културни връзки. След срещата в Белия дом, която Джордж Буш и Георги       Първанов определиха като искрена и открита, разговорите продължиха и на приема в чест на българския президент и водената от него правителствена делегация.
      В района на Белия дом и на други правителствени сгради в американската столица, на Constitution Ave. и 17-та улица е представителната сграда на Организацията на американските държави. Тя има красиво патио с пищна зеленина и фонтан. Холът на втория етаж е украсен с бюстовете на генерали и държавници от Северна, Централна и Южна Америка, както и със знамената на 34-те страни - членки на Организацията.
      В тази сграда Българското посолство във Вашингтон дава приеми за Националния празник на България, а на 17 октомври залите бяха изпълнени с гости - официални лица от САЩ и българи от столицата и от различни щати, дошли да срещнат президента на България.
      В своето слово Георги Първанов каза, че цени много възможностите да се срещне със сънародници в Чикаго и Бостън, както и във Вашингтон. В България интересът към живота и постиженията на българите отвъд океана винаги е бил жив и спонтанен, дори когато информацията е била оскъдна или деформирана. Патриотизмът на българите в Америка е високо ценен. Името на Джон Атанасов, откривателя на компютъра, е само един от примерите за творческата енергия и постижения на американските българи. Днес те са улеснени от безпрепятствените контакти с България и от възможностите за всестранно сътрудничество.

Назад


Първанов и Буш
Първанов и Буш в САЩ


Интернет дизайн