20 октомври 2005 г.
ЧИКАГСКАТА ВЕЧЕР НА ПРЕЗИДЕНТА ПЪРВАНОВ

      Срещнаха се в Чикаго Президентът на България Георги Първанов и българите, дошли вече почти 100 000 в този най-голям български град извън България и се харесаха. Бяха дошли с Първанов и министри, политически дейци, бизнесмени и журналисти. Домакин на срещата беше нашата посланичка в САЩ Елена Поптодорова, която с това си идване в Чикаго счупи отново собствения си рекорд на посещения на първия ни човек във Вашингтон при първата по брой и сила българска общност - чикагската. Още и новият Генерален консул на България в града ни Иван Сотиров, ветерани от старата генерация имигранти като Чападжиев и Хамид Русев и по-млади и най-млади българи от Чикаго като адвокатите Цветелина Бойновска и София Знаймер и целият футболен отбор на шампиона на чикагските аматьори "Славия". Сред дошлите на срещата с държавния глава на България имаше хора от всички поколения и от много професии - строители и механици, лекари, инженери, трокдрайвъри, студенти, банкови чиновници и кои ли не още. Някои бяха дошли от събърби и съседни щати.
      Интересът не беше само да разберем какво са си говорили с Джордж Буш в Овалния кабинет на Белия дом - това го бяхме вече прочели. Мисля, че всички ние инстинктивно искахме да усетим какво е излъчването на тези нови хора, управляващи старото ни отечество, да преценим с поглед и от думите им доколко са стабилни, сериозни и дори - почтени и сръчни да водят държавата. И преобладаващото мнение е, че издържаха теста.
      Президентът Георги Първанов откри и изложбата на Държавния музей "Васил Левски" - Карлово и присъствието на Апостола сред нас се оказа и обединяващо и вдъхновяващо.
      На срещата се говореше и за мястото ни в Ирак, за битката за спасяване на българските медицински сестри в Либия, за това, че във време, когато отношенията ни със САЩ са най-добри от как се познаваме, търговските ни контакти се побират в по няколко стотин милиона долара внос и износ - почти колкото струват играчите от един европейски футболен отбор в Лигата на шампионите...
      Президентът Първанов каза, че цени високо моралното, политическо и икономическо значение на българските общности в чужбина за България. И неговото присъствие сред нас потвърждаваше това. Образът на българина в САЩ се свързва с предприемчив, работлив, образован и квалифициран в работата си човек. И ако един ден българите от Чикаго се върнат в родината си, то те ще направят това не, за да станат министри за по един мандат, а за да влеят силите си в цялата икономика на държавата.
      Президентът посрещна с разбиране и лична ангажираност идеята в Чикаго да се създаде един истински, привлекателен и изпълнен с живот български културен център. Беше впечатлен от издаваните в града пет български вестника, които по своето съдържание и дизайн са близки до нивото на добрите български издания.
      Той посрещна с разбиране и готовност за съпричастност идеята в Чикаго да се организира Първата олимпиада на българите по света. В нея ще участват спортисти от аматьорски отбори по футбол, волейбол, баскетбол, ще се състезават лекоатлети и плувци, тенисисти, от градовете в САЩ и Канада, от Австралия, Европа, Южна Америка... Спортът, според президента, е един от могъщите фактори, които създават доброто име на дадена страна и народ в наше време. Световната буря от всеобщото признание на големия успех на Веселин Топалов - световния шампион по шах, доказва и днес тази теза.
      В следващия момент всички журналисти от чикагските медии бяхме приятно изненадани от идеята на Генералния директор на БТА Максим Минчев втората световна среща на българските медии да се организира в Чикаго. Това беше признание за отличното представяне на нашите вестници на срещата в София, която окуражи много нас, хората, които искаме и работим да запазим нашия език и слово, нашата култура и нашата българска идентичност навсякъде по света. Максим Минчев е апостолът на тази идея и големият успех, с който тя стартира, и това, че той сега подава на нас, в Чикаго, ръка да направим заедно за всички наши колеги един могъщ български културен форум, просто ни окриля!
      Струва ни се, че гостуването на Президента Георги Първанов е успех за всички. За него, защото се представи в много положителна светлина, за България, защото успя да ни заинтересува за сътрудничество в неговите и във всички държавни идеи, които работят, за да направят България по-добро място. Мястото, където един ден мнозина от нас ще се завърнат. Но срещата беше успех и за нас, домакините - като че се стопиха още малко от ледовете на недоверието към "тези там", заради които мнозина от нас прескочиха "тука"... Колкото по-бързо това "там и тука" стане "при нас", толкова по-бързо България и българите ще станат достойна нация в новия свят с добър стандарт на живот...

СтартBG

Назад


Среща в Чикаго
Генералният директор на БТА Максим Минчев с мениджъра на "Старт BG" Чикаго Жана Величкова по време на срещата с Георги Първанов.

Интернет дизайн