3 ноември 2005 г.
"БЪЛГАРСКИ НОВИНИ ОТ ЧИКАГО"
събота, 29 октомври 2005, година 3, брой 7 (34)

СВЕТСКИ НОВИНИ ОТ ЧИКАГО
СРЕЩА С ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА


      Най-светското българско събитие за тази година в Чикаго може би ще остане посещението на Президента на Република България Георги Първанов и неговата съпруга Зорка Първанова в нашия град.
      На 18 октомври 2005 година около 5 часа след обяд на международното летище О'Хеър се приземи специалният президентски самолет, управляван от елитния екип на "Отряд 28". Президентската двойка беше придружавана от около 40 наши сънародници и американски високопоставени лица. По това време "''чикагските българи" бяха вече започнали да запълват три от четирите ангажирани зали на хотел "Уиндъм О'Хеър" (Wyndham O'Hare). Първата зала бе предназначена за среща на госпожа Първанова с българските учители от чикагските училища, втора зала беше предвидена за пресконференция и дискусия с българските медии и организации с обществена значимост, третата зала-фоайе беше ангажирана от фото-документална изложба за Васил Левски, а четвъртата зала очакваше гостите на вечерята с Президента.
      Към 5,30 часа официалната делегация беше вече на рецепцията на хотела, а в 6,15 часа, точно по график, в зала "Стивънс" започна пресконференцията с Президента. Тук бяха представителите на най-стария нов чикагски вестник "България", водени от мениджъра на вестника Лина Кърк и редактора Мариела Желева; както и на неговия близък съименник "България сега", водени от Светозар Момчилов и неговата съпруга и мениджър на вестника Оксана Момчилова; "Златорог" с издател поета Йордан Ганчовски, професионалист с най-дълъг българо-чикагски стаж; познатият спортен журналист Климент Величков - представял българската преса на седем Летни олимпийски игри и на световни шампионати на пет континента - с мениджъра и изпълнителния директор на редактираните от него чикагски издания "България 21 век" и "Старт BG " - Жана Величкова и Кина Бъговска; редакторът на "Български новини от Чикаго" - проф. д-р Никола Чаракчиев; президентът на "Българо-Американска Асоциация" (БАА) - адвокат Цветелина Бойновска; президентът на "Българо-Американска Женска Асоциация" - Ина Тодорова; чикагски общественици. В залата присъстваха гостите от България, като заместник председателят на правителството и министър на външните работи Ивайло Калфин, министърът на отбраната Веселин Близнаков, Директорът на Българска телеграфна агенция Максим Минчев, представителката на Националното радио Безуханова, секретарят на Президента на Републиката по връзки с медиите Бойка Башлиева, Генералният консул на България в Чикаго Иван Сотиров (който пристигна в Чикаго през август с впечатляващо SV) и други упълномощени лица. Събитието документираше телевизионният оператор от Чикаго Крум Минков. "Натурализираните чикагски българи" заемаха лявата част от залата, а "Чикагските български гости" - дясната й част. На масата, близо до входната врата (както е по протокол), бяха Президентът на Републиката и водещият пресконференцията, Посланикът на Република България в САЩ, Елена Поптодорова.
      С кратко встъпление г-жа Поптодорова и г-н Първанов откриха пресконференцията като Президентът отбеляза целта на своето посещение и радостта му от срещата с медиите в "Емигрантската столица на България". Основните дискусионни теми бяха срещата на Президента на България с Президента на САЩ, съдбата на българските медицински сестри в Либия, престъпността в България, политиката на България към българската диаспора по света, присъствието на американски военни специалисти в страната ни, ценностите, които България дава на света, възможността за провеждане на емигрантска медийна среща и емигрантска олимпиада в Чикаго и много други актуални въпроси. Президентът, заедно с министър Калфин, убедително коментираха разгледаните теми. На въпроса на журналист "Как успявате да издържите натоварванията през време на световните Ви дипломатически маратони" Първанов дискретно разкри, че всяка седмица играе футбол, защото това е колективен спорт, чрез който получава и тренинг да работи по-добре в екип.
      След това Президентът Георги Първанов откри богатата експозиция, с която Националният музей "Васил Левски" - Карлово и Фондация "Васил Левски", България, гостуват на българската общност в Чикаго.
      Едва ли е имало друг по-емоционален връх на единение на живеещите в Америка българи с българите от родната ни страна от това събитие! Духът и делото, заветите на Левски, са толкова велики и свещени за всеки българин, че нито времето, нито пространството могат да хвърлят сянка върху им.
      Изложбената зала беше препълнена. Хората разглеждаха с дълбоко вълнение експонатите, изкусно подредени от художничката Кина Бъговска. Особен интерес предизвикаха единствените 7 автентични портрета на Апостола, които дълго събираха около себе си нашите съграждани от Чикаго.
      Председателят на Фондация "Васил Левски" д-р Стоян Джавезов и директорката на музея "Васил Левски" Дора Чаушева приветстваха посетителите и благодариха на Българо-Американската Асоциация и на Кина Бъговска, благодарение на чиито усилия беше осъществена тази незабравима първа голяма обществена среща с Апостола в Чикаго.
      В преобладаващо "дамската" зала се проведе специална среща с госпожа Зорка Първанова, придружавана от съпругата на Иван Сотиров, г-жа Наталия Сотирова (лекар, специалист по детска педиатрия) на тема "Проблеми на съхраняване националната идентичност, език и култура у българските деца, живеещи зад граница". Последователно и методично се дискутираха проблемите на обучение по роден език, както на българските имигранти в чужбина, така също и на българските емигранти, завърнали се в България. Пространството на залата беше изпълнено с ученици и техните родители, както и с танцьори от българските фолклорни групи в Чикаго.
      Към 7 часа Президента откри с кратко слово изложбата за Васил Левски, представена от г-жа Дора Чаушева, директор на Националния музей "Васил Левски" в Карлово. Може би най-интересна беше срещата с Президента между 7,15 и 8 часа. През това време той беше заобиколен от плътен кордон наши сънародници и отговаряше директно на множество очаквани и неочаквани въпроси. За отбелязване е, че най-активни бяха младежите. Пробив да бъдеш близо до Първанов беше почти невъзможен и това попречи да бъде документирана неговата импровизирана дискусия.
      В банкетната зала "Гранд Балрум" бяха разположени 21 маси, подготвени за по 10 души. На всяка маса имаше представител от делегацията от България, съобразно профила и интересите на присъстващите на същата маса чикагски българи.
      На официалната маса #1 заедно с Президента на Републиката бяха отляво адвокат Цветелина Бойновска, отдясно Елена Поптодорова, срещу него - Посланикът на САЩ в България Джон Байърли, сред тях адвокат София Знаймер, д-р Пламен Дочев (първият практикуващ български акушер-гинеколог в Чикаго), легендарният Шефкет Чападжиев - Чап, който получи почетното признание "Емигрант # 1 на България " за миналата година, координаторът Хамид Русев.
      На "учителската" маса #2 бяха Зорка Първанова (облечена в официален тъмен костюм), художничката Кина Бъговска, учителките Боянка Иванова, Елена Липкова, Лили Паслиева, Елена Калева, Добринка Васова, Антоанета Дичева и други.
      На "мениджърската" маса #7 беше Галя Калчева от Българо-Американска Асоциация, Kenneth Lefkowitz - Президент на Американската търговска камара в България, известният финансист Ед Чилян със съпругата си и други симпатизанти на Президента.
      На "фаталната" маса #13 бяха ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. д-р Борислав Борисов, проф. д-р Никола Чаракчиев, инж. Маргарита Григорова, придружена от дъщерите си г-ца Александра (дипломиран графичен дизайнер) и г-ца Траяна (дипломиран архитект по вътрешно обзавеждане), представители на две от водещите транспортни компании в Чикаго и др.
      На "медийната" маса #14 бяха Маским Минчев, Климент Величков, Жана Величкова, Йордан Ганчовски, Наталия Сотирова, футболисти, участвали в "Мача на столетието в Чикаго" и др.
      От Българската православна църква "Свети Иван Рилски - Чудотворец" бяха отец Валентин и отец Божидар (маса #6), а от управителния съвет на Българска православна църква "Света София" г-н Веселин Кръстев. Забележимо беше присъствието на евангелистите от църква "Нов живот" като пастор Стан Танев, пастор Владимир Георгиев, Ваня Христова, Ваня Харалакова, Диляна Делчева, Милен Христов, Димитър Петков, Красимир Куртев, Атанас Лазаров (директор на организацията "Мисията възможна") и други.
      На "футболната" маса бяха Ричард Денизов, вицепрезидент на АТА TRUCKING INC, който е играещ футболист и основен спонсор на футболния отбор "Славия", Димитър Иванов - Къната, селекционер на отбора, а така също и други спортисти.
      Според неофициални данни в момента в Чикаго работят над 100 български специалиста от бранша по продажба на недвижимо имущество. Много активен в документиране на събитията беше Русен Русев, брокер в българската "Intergroup Realty". Активна в събиране на информация беше и журналистката от вестник "24 часа" Йовка Димитрова. Забелязан беше и популярния в медийния бранш Тома Томов.
      На срещата с Президента, в препълнените зали и фоайета на хотела, присъстваха и други популярни чикагски българи.
      Приветствия и символични награди бяха връчени на Президента от г-жа Ева Шерадски (Директор на протокола на Губернатора на Илиноис г-н Род Благоевич, който е от сръбски произход), г-жа Айлийн Хюлел (Директор на протокола на Кмета на Чикаго г-н Ричард Дейли, който е от ирландски произход). Президентът получи специална диплома за участието му в "Български дни в Чикаго - есен 2005* (връчена от адвокат Цветелина Бойновска), художествено изработена диплома от вестник "Старт ВG" (представена му от изпълнителния и арт директор на вестника Кина Бъговска), впечатляваща цветна снимка от 29 милната бизнес зона на Чикаго (предадена му от Хамид Русев), избрани статии от сътрудници на БАА и Български научен център в Чикаго (събрани от проф. Никола Чаракчиев), избрани закони и методични имиграционни материали в помощ на българите (подготвени от адвокат София Знаймер), много лични благодарности и благопожелания. Най-голямата награда за Президента бе топлият прием и дружелюбната атмосфера в залите и фоайетата на хотела.
      Материали с методични разработки за "Поддържане на единна българска култура зад граница" получи г-жа Първанова от учителите в Чикаго (връчена й от координатора към училището в БПЦ "Света София" Боянка Иванова). Дипломи за участие в "Българските дни в Чикаго" и принос към българската история получиха и Националния музей "Васил Левски" - Карлово и фондация "Васил Левски" (връчени от Цветелина Бойновска и Кина Бъговска).
      Тържествената вечер се ръководеше от Посланик Елена Поптодорова, по разработка и организация на инж. Атанас Павлов, Посланик и Директор на Протокола на Президента на Републиката.
      Добро впечатление направи перфектното взаимодействие между българската охрана и американските им колеги, които естествено разговаряха на един език.
      По неофициални данни на срещата присъстваха над 300 души. Всички предварителни събития по подготовката на вечерта се осъществяваха от екипа на Генералното консулство на България в Чикаго (генерален консул Иван Сотиров, консул Недялчо Данчев, Вихра Михайлова, Катерина Илиева, Румяна Кръстева), подпомаган от специално създаден "медиен комитет", които впечатляваха с перфектната си организация.
      За съжаление времето течеше бързо и неусетно. Към 10 часа вечерта Президентът благодари на всички гости за сърдечния прием и резултативните срещи, за инициативите на чикагските българи и незабравимите спомени.
      Впоследствие българската делегация имаше възможност да разгледа Чикаго през нощта. Рано сутринта гостите излетяха за новата среща, която ги очакваше, при българите в Детройт.
      Вечерята с Президента остави приятни спомени, резултативни дискусии, стотици снимки и надежди за нови срещи на българите в Чикаго със своите сънародници.
_______________
· Поради отговорността и обхвата на публикуваното събитие хрониката се представя седмици след срещата с Президента. Настоящият материал е с "Отворен вход" и всеки присъствал на срещата може да коментира, допълва и коригира описаните събития, като цитира първоизточника и отбелязва по подходящ начин своя принос. При възможност изпращайте Вашите допълнения на адрес: brc_chicago@hotmail.com

Светски хроникьор Граф Хаджи
(с помощта на българи в Чикаго)

Назад


Среща в Чикаго
Генералният директор на БТА Максим Минчев с мениджъра на "Старт BG" Чикаго Жана Величкова по време на срещата с Георги Първанов.

Интернет дизайн